'Al veel mensen verlenen informele zorg'

U bevindt zich hier: Home | 'Al veel mensen verlenen informele zorg'

'Al veel mensen verlenen informele zorg'

5 augustus 2013

Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat al veel mensen informele zorg verlenen: ongeveer 20% van de volwassen Nederlanders geeft meer dan drie maanden of meer dan acht uur per week mantelzorg en 8 tot 15% van de volwassenen is (weleens) actief in het vrijwilligerswerk in de zorg. Vrouwen zijn actiever in de informele zorg dan mannen.

De literatuurstudie naar mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg maakt ook duidelijk dat mensen het lastig vinden om grenzen te stellen. Dit geldt zowel voor de gevers als voor de ontvangers en de betrokken vrijwilligersorganisaties: welke zorg wil en kan iemand (een ander laten) doen?

Nog onduidelijk is hoeveel potentiële informele zorg onbenut wordt gelaten en hoe meer onderlinge steun tot stand kan komen.

Kamerbrief

Dit onderzoek is meegezonden met een brief (pdf) van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer over mantelzorg en de hervorming van de langdurige zorg.

Bestellen

Bestel de publicatie op de website van Rijksoverheid (externe link).

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.