Tevredenheidsonderzoek

U bevindt zich hier: Home | Beleid & Organisatie | Vrijwilligersbeleid | Tevredenheidsonderzoek

Tevredenheidsonderzoek

Tevreden vrijwilligers zijn van groot belang voor het voortbestaan van het vrijwilligerswerk. Zij werken hard, zijn creatief en flexibel en zorgen voor een goede sfeer. Ontevreden vrijwilligers daarentegen zijn vaker ziek en vertrekken op den duur. Tevreden vrijwilligers zijn voor een organisatie bovendien positieve ambassadeurs in contacten buiten de organisatie en ter versterking van de werving.

Er zijn diverse manieren om na te gaan of de vrijwilligers tevreden zijn. Zorg Beter met Vrijwilligers zet er enkele voor je op een rij.

Vrijwilligerstevredenheidsonderzoek

Het Vrijwilligers Tevredenheids Onderzoek (VTO, externe link) bestaat uit een digitale vragenlijst, waarin vrijwilligers kunnen aangeven of ze tevreden zijn over de organisatie, de begeleiding, de faciliteiten en de randvoorwaarden. MOVISIE kan de VTO bij uw organisatie afnemen. Aan de uitvoering zijn kosten verbonden.

Vrijwilligersscan

Zorg Beter met Vrijwilligers heeft de Samenspel Vrijwilligersscan ontwikkeld, waarin zowel vrijwilligers als medewerkers, managers en andere betrokkenen bij het vrijwilligerswerk kunnen aangeven wat zij graag verbeterd willen zien. De scan gaat vooral in zich toe op de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten. Je kunt zelf de antwoorden op de vragen invullen in een Excell bestand. Suggesties om aan de slag te gaan met verbeterpunten vind je in de handreiking Samenwerking.

Goed geregeld

Vrijwillige inzet: Goed geregeld (externe link) is een landelijke kwaliteitsonderscheiding die wordt toegekend aan (vrijwilligers)organisaties en die met hun vrijwilligersbeleid voldoen aan door de vereniging NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) gestelde kwaliteitscriteria. De onderscheiding is drie jaar geldig. Er wordt gebruik gemaakt van een zelfevaluatie en beoordeling door een externe adviseur. Tot nu toe zijn er geen kosten aan verbonden. Dat kan in 2012 mogelijk veranderen.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.