Feiten en cijfers

U bevindt zich hier: Home | Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

Definitie

Vrijwilligers in de zorg verrichten onbetaald en onverplicht werkzaamheden in georganiseerd verband ten behoeve van anderen die zorg en ondersteuning nodig hebben en met wie ze - bij de start - geen persoonlijke betrekking hebben.

Deelname

In de zorg zijn naar schatting meer dan 450.000 vrijwilligers actief, waarvan ruim 150.000 binnen verzorgings-, verpleeghuizen en gehandicaptenorganisaties. Precieze cijfers zijn niet te geven, omdat niet in elke deelsector bekend is hoeveel vrijwilligers er werkzaam zijn. De gegevens die wel bekend zijn, hebben we op een rij gezet.

Bekijk de cijfers Vrijwilligers in de zorg (pdf)

Meer mantelzorgers, meer regie en betere kwaliteit van zorg

Met de veranderingen in de langdurende zorg (pdf) op komst de noodzaak het informele zorgnetwerk van ouderen te verbreden en te versterken. Naast partners en kinderen is meer inzet van andere typen informele hulpverleners nodig, waaronder familieleden, buurtgenoten, kennissen en zorgvrijwilligers. Meer mantelzorgers, meer regie en betere kwaliteit van zorg.

Literatuur

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.