Handreiking

U bevindt zich hier: Home | Beleid & Organisatie | Organisatie & coördinatie | Handreiking

Handreiking

Wil je meer resultaat halen uit het vrijwilligerswerk in de zorgorganisatie? De gratis handreiking 'Stevig fundament als basis' biedt je praktische handvatten. Het gaat uit van de volgende principes.

  1. Specifieke voorwaarden
    Vrijwilligers ontvangen geen financiële beloning en vormen daardoor een wezenlijk andere groep dan de beroepskrachten die wél betaald krijgen voor hun werk. De manier waarop je hen benadert en hoe je met hen omgaat, is daarom extra belangrijk. Met het oog op de toekomst zullen zorgorganisaties meer moeite moeten doen om nieuwe vrijwilligers te vinden en aan zich te binden. Daarom is het goed om stil te staan bij de wensen en behoeften van diverse, nieuwe (groepen) vrijwilligers. Het vraagt dus constant aandacht (en dus tijd en deskundigheid) om de voorwaarden voor het vrijwilligerswerk op peil te houden en
    steeds weer aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.
  2. Begeleiden op de werkplek
    Vrijwilligers verrichten allerlei werkzaamheden op diverse plekken in de zorgorganisatie. Om hun werk goed te kunnen doen moeten ze over relevante informatie beschikken, vragen kunnen stellen en antwoorden krijgen, signalen kunnen doorgeven et cetera. Ook contact met familie kan vrijwilligers helpen bij hun werk. Dit alles kan het beste op de werkplek zelf gebeuren. Door medewerkers, collega-vrijwilligers, familieleden en natuurlijk ook in de contacten met cliënten.

Tip: Contactpersoon voor vrijwilligers
Eén van de medewerkers treedt op als contactpersoon voor de vrijwilligers. Dat is echter niet voldoende voor vrijwilligers om op alle fronten hun werkzaamheden goed en veilig uit te kunnen voeren. Daarvoor is óók de medewerking van de andere medewerkers nodig.

Informatie

Handreiking Stevig fundament als basis (pdf)

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.