Kleinschalig wonen

U bevindt zich hier: Home | Nieuwe Werkterreinen | Kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen

Veel zorgorganisaties maken de overstap naar kleinschalig wonen waar het ‘thuis zijn’ zoveel mogelijk wordt nagebootst. Medewerkers, familie en vrijwilligers zijn als het ware onderdeel van het huishouden en creëren samen een warme en vertrouwde omgeving. De rol van vrijwilligers is op een aantal punten anders dan in grootschalige woonvormen. Zo verdwijnen bij een overgang naar een kleinschalige woonvorm taken als het rondbrengen van maaltijden, terwijl er nieuwe taken bijkomen. Bijvoorbeeld die van huiskamervrijwilliger en het gezamenlijk boodschappen doen met cliënten.

In een kleinschalige woonvorm werken vrijwilligers meer ‘vanuit de relatie’. Dit vraagt van de vrijwilliger niet alleen een meer persoonsgerichte houding, maar ook andere vaardigheden. Vooral huiskamervrijwilligers moeten flexibel, creatief en zelfstandig zijn. Ook moeten ze goed kunnen samenwerken.

Informatie

5 gouden tips

De inzet van vrijwilligers is onmisbaar voor het slagen van kleinschalige woonvormen. Vilans geeft 5 tips waarmee je vrijwilligers motiveert en bindt in een kleinschalige woonvorm.

 1. Laat vrijwilligers zien dat ze welkom zijn
  Maak geregeld contact met vrijwilligers hebben. En organiseer gezamenlijke activiteiten voor zorgmedewerkers én vrijwilligers.
 2. Geef vrijwilligers de ruimte om zich in te zetten voor de bewoner
  Schakel vrijwilligers niet alleen in voor het opknappen van klusjes. Geef hen de ruimte om contact te leggen met de bewoners en hun persoonlijke talenten in te zetten. Dit motiveert en inspireert ze.
 3. Zorg voor begeleiding en onderlinge communicatie
  Vrijwilligers en beroepskrachten zijn op elkaar aangewezen. Zorg daarom voor een goede inwerkperiode en stimuleer de samenwerking. Dit versterkt de binding van vrijwilligers aan de organisatie.
 4. Overvraag vrijwilligers niet
  Vrijwilligers die teveel doen en slecht nee kunnen zeggen, raken overbelast. Help ze hun grenzen te bewaken.
 5. Zorg met aandacht
  In een kleinschalige woonvorm hebben vrijwilligers en familie meer met elkaar te maken. Versterk de onderlinge band en betrokkenheid met gezamenlijke activiteiten.

Facebook Twitter LinkedIn

Contact

Inschrijven nieuwsbrief

 • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.