Meer lezen

U bevindt zich hier: Home | Grenzen | Richtlijnen en gedragscode | Meer lezen

Meer lezen

Regels in acht nemen (externe link)
Let op de regels Vrijwilligerswerk als tegenprestatie. Voor mensen die als tegenprestatie vrijwilligerswerk doen, gelden andere regels dan voor andere vrijwilligers. Zij vallen bijvoorbeeld niet onder de vrijwilligersverzekering en kunnen geen vrijwilligersvergoeding ontvangen. Let ook op de knelpunten over WW en vrijwilligerswerk.

Maak er een punt van! (externe link)
Op 18 mei 2015 startte de Campagne 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag, maak er een punt van'. Als organisatie waar vrijwilligers met minderjarigen en/of mensen met een verstandelijke beperking werken, hoor je er alles aan te doen om seksueel ongewenst gedrag te voorkomen. Help mee! Verspreid de boodschap onder uw (persoonlijke) netwerk.

Toolkit In Veilige Handen (externe link)
De Toolkit In Veilige Handen van de NOV is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties die met minderjarigen werken. Ze moeten een veilige omgeving bieden en maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag horen daarbij. In de toolkit zijn allerhande voorbeelden en instrumenten te vinden om dit te realiseren.

Per 1 januari 2015 kunnen vrijwilligersorganisaties die met minderjarigen en/of verstandelijk beperkten werken in aanmerking komen voor de Regeling Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vrijwilligers van organisaties die tot de regeling zijn toegelaten, kunnen dan gratis een VOG aanvragen. Organisaties moeten onder andere met minimaal 70% vrijwilligers werken en preventief beleid voeren. De regeling is alleen voor digitale VOG's en vrijwilligersorganisatie met E-herkenning. Om in aanmerking te komen moet vrijwilligersorganisaties zich per 1 januari 2015 aanmelden op www.gratisvog.nl (nog niet live).

Kwetsbare burger kan niet zonder zorgprofessional’ (externe link) - J. Elferink, I. de Bruijn, MOVISIE augustus 2012
De ouderenzorg kan prima zonder de AWBZ, aldus
Guus van Montfort (externe link), voorzitter van Actiz (juli 2012). Maar kan de hulpbehoevende burger wel zonder de betaalde zorgprofessional? Nee, stellen Jolanda Elferink en Ilse de Bruijn van MOVISIE.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.