Tips

U bevindt zich hier: Home | Samenwerken | Samenspel Vrijwilligersscan | Tips

Tips

Zorg Beter met Vrijwilligers biedt je eerste suggesties en ideeën om de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten te stimuleren. De onderverdeling is gedaan aan de hand van de onderdelen van het WIFA-model = Waarderen, Informeren, Faciliteren en Afstemmen.

Praktische tips en suggesties (pdf)

Tips

Prettig samenwerken met vrijwilligers verhoogt het werkplezier. Maar hoe kom je tot een goede samenwerking? Elkaar kennen en waarderen blijken daarbij onmisbaar. Hieronder vind je 5 gouden tips. 

 1. Leer elkaar kennen
  Organiseer een kennismakingsronde, ook met het management. Vraag vrijwilligers een naambadge te dragen. Hang een fotocollage van medewerkers en vrijwilligers op de afdeling.
 2. Geef vrijwilligers een plek
  Werk vrijwilligers goed in. Zorg voor een vast contactpersoon. Noteer de komst van vrijwilligers in het werkrooster.
 3. Deel ervaringen en kennis
  Voorzie vrijwilligers van informatie voor hun activiteiten en geef tips over de omgang met cliënten. Luister naar de ideeën van vrijwilligers en laat zien wat je ermee doet.
 4. Toon belangstelling en waardering
  Maak eens een informeel praatje of geef een compliment. Verzorg zeker één keer per jaar een uitje of een feest voor beroepskrachten én vrijwilligers.
 5. Evalueer en verbeter
  Bespreek met elkaar wat wel en niet goed gaat in de samenwerking. De Samenspel Vrijwilligersscan kan je daarbij helpen.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

 • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.