'Vrijwilligerswerk verlengt je leven en maakt gelukkiger'

U bevindt zich hier: Home | 'Vrijwilligerswerk verlengt je leven en maakt gelukkiger'

'Vrijwilligerswerk verlengt je leven en maakt gelukkiger'

16 september 2013

Vrijwilligers hebben een betere gezondheid en een kleinere kans op voortijdig overlijden dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen.

Vrijwilligerswerk doen is goed voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek (externe link) van dr. Suzanne Richards van de University of Exeter Medical School in Groot-Brittannië. Richards en enkele collega’s analyseerden veertig onderzoeken naar de relatie tussen vrijwilligerswerk en gezondheid.

Goed voor gezondheid

Uit de meta-analyse, die is gepubliceerd in BMC Public Health, blijkt dat mensen die minstens één uur per maand vrijwilligerswerk doen minder gezondheidsklachten hebben en een kleinere kans hebben om binnen zeven jaar te overlijden. Vrijwilligers hebben minder last van depressies en geven aan tevreden te zijn met hun leven.

De gezondheidswinst wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de sociale contacten tijdens het vrijwilligerswerk. Die sociale contacten voorkomen vereenzaming. Eenzaamheid kan voor ernstige gezondheidsklachten en vroegtijdig overlijden zorgen.

Belasting

Veel mantelzorg (zorgen voor zieke familieleden) verlenen is niet goed voor de gezondheid, zo blijkt uit het onderzoek. Als vrijwilligerswerk een te groot beroep doet op de vrije tijd van mensen wordt het een te zware belasting.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.