Kwetsbare ouderen gebruiken minder zorg door steun van vrijwilligers

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Kwetsbare ouderen gebruiken minder zorg door steun van vrijwilligers

Kwetsbare ouderen gebruiken minder zorg door steun van vrijwilligers

10 februari 2014

Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut en Ecorys blijkt dat het project Motto een positief rendement oplevert op meerdere maatschappelijke velden, zoals gezondheid, zorgconsumptie en persoonlijk welbevinden.

Het verhoogde welzijn van de cliënten en hun verhoogde zelfredzaamheid zal hun zorgconsumptie doen afnemen. Dit levert een rendement op tussen de 40 en 60 procent. Aandacht voor zingeving en levensvragen bij ouderen levert dus een positief maatschappelijk rendement op.

Wat is Motto

Het project Motto biedt, met de inzet van vrijwilligers, ondersteuning rond zingeving en levensvragen aan ouderen. Ouderen die door eenzaamheid, tegenslagen of andere moeilijkheden behoefte hebben aan een klankbord. Zoals Marianne Brouwer - van Runnard Heimel, een van de vrijwilligers van Motto het verwoordt: ‘Wat ze bij mij kwijt kan, kan ze niet in deze regelmaat bij iemand anders kwijt.’ Haar cliënt zegt de hele week naar haar uit te kijken. ‘Ik bezoek haar elke week, en we maken altijd een wandeling rond de Kralingse plas.’

Motto is werkzaam in drie delen van Rotterdam: IJsselmonde, Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek.

Positief rendement

De onderzoeksorganisaties Verwey-Jonker Instituut en Ecorys voerden op verzoek van stichting KSA/GCW, de moederstichting van Motto, een onderzoek uit naar de werkwijze, kosten en opbrengsten van het project Motto. Dat leidde tot een rapport waarin staat hoe dit bezoekwerk aan zelfstandig wonende (kwetsbare) ouderen tot een positief maatschappelijk rendement leidt.

De rapportage laat zien dat Motto een positief rendement oplevert op meerdere maatschappelijke velden, zoals gezondheid, zorgconsumptie en persoonlijk welbevinden. Het verhoogde welzijn van de cliënten en hun verhoogde zelfredzaamheid zal hun zorgconsumptie doen afnemen. Motto levert een positief maatschappelijk rendement: de maatschappelijke baten van Motto zijn hoger dan de kosten die voor het project worden gemaakt. Afgezet tegen de investeringen leveren de

maatschappelijke effecten van Motto een rendement van circa 40 tot 60 procent. Iedere geïnvesteerde Euro wordt dus 1,4 tot 1,6 keer terugverdiend. Naast de cliënten zijn de zorgsector / zorgverzekeraars belangrijke incasseerders van de maatschappelijke effecten.

Andere positieve effecten

Daarnaast zijn er nog andere positieve effecten die binnen deze studie niet goed berekend konden worden. Die zullen het totale maatschappelijk rendement nog verhogen. Deze bevinden zich op het vlak van welbevinden van de cliënten, van de vrijwilligers en van mantelzorgers(familie/vrienden) van deze cliënten.

Meer weten

Download het rapport 'Gezien en gehoord, maatschappelijk rendement van project Motto: zingeving en levensvragen bij ouderen' of bestel een gedrukt exemplaar via het Verwey-Jonker Instituut (externe link).

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

zorgbetermetvrijwilligers.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.